Posjet turističkih novinara

323

Članovi Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva u srijedu, 21. veljače, posjetili su Novi Marof u sklopu održavanja godišnje Skupštine Zbora.

U Novom Marofu hrvatske su turističke novinare u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ ugostili gradonačelnik Siniša Jenkač, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Novog Marofa Renata Horvatić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof Ivana Kušek te Mario Cmrečak iz Turističke zajednice Varaždinske županije.

Gradonačelnik Jenkač pozdravio je goste i zahvalio što su odabrali upravo Novi Marof, prostorno najveću lokalnu samoupravu u Varaždinskoj županiji sa zanimljivim destinacijama koje Grad želi promovirati. Kratko ih je upoznao s poviješću i povijesnom baštinom novomarofskog kraja.

„Novi Marof se temelji na srednjovjekovnoj utvrdi Grebengrad iz 13. stoljeća. Grad Novi Marof i Ministarstvo kulture unatrag nekoliko godina ulažu u obnovu utvrde za koju se smatra da je bila najveća srednjovjekovna utvrda na području sjeverozapadne Hrvatske. Kasnije je izgrađen dvorac Erdödy u kojem se od početka 20. stoljeća nalazi bolnica. Taj je dvorac u središtu grada i ostao očuvan zahvaljujući tome. Na ovom području ima nekoliko fortifikacijskih utvrda i starih građevina u dolinama Bednje i Lonje, poput Gradišća, te Bele I i Bele II. Poznata je i crkva u Remetincu iz 15. stoljeća s 550 godina od prvog pisanog spomena“, rekao je Jenkač te istaknuo da im je cilj s Turističkom zajednicom potaknuti poduzetnike i OPG-ove na otvaranje što više mjesta za odmora, kuća specifičnih za zagorski kraj, što bi dodatno privlačilo posjetitelje.

Gradonačelnik je spomenuo i novomarofske manifestacije istaknuvši specifične Dane vrganje u Paki te „Rabuzinove dane“ čije će se treće izdanje održati krajem ožujka. U kratkom posjetu nije bilo mnogo vremena za predstavljanje svih turističkih mogućnosti pa se tako Novi Marof fokusirao na svoj biser – Ivana Rabuzina. Turistički su novinari u Kulturnom centru koji nosi njegovo ime pogledali dokumentarni film o Ivanu Rabuzinu „Ključ sreće“ te posjetili galeriju u njegovoj kući u Ključu gdje ih je dočekao sin pokojnog umjetnika, Damir, a o umjetniku govorila varaždinska povjesničarka umjetnosti Mirjana Dučakijević.

Nakon toga išlo se u Kuću magične trave – OPG Jakopović u Paki na prezentaciju izrade proizvoda od ekološki proizvedenog bilja.

„Naš je princip da se godišnje skupštine Zbora održavaju na mjestima koja imaju potencijal, ali nisu dovoljno vrednovana. Pisanjem o tome možemo uzvratiti domaćinima na gostoljubivosti“, rekla je Karin Mimica, predsjednica Zbora turističkih novinara HND-a, a kojemu je tajnica varaždinska novinarka Marija Barić.

Radni dio posjeta članovi Zbora održali su u Općini Brezničkih Hum, gdje im je domaćin bio načelnik Zoran Hegedić i gdje su posjetili Vinariju Šafran.

Podijeli objavu